Erämaavaellus, Hammastunturin erämaa-alue (15.-20.8.2022)

Erämaan luonto, hiljaisuus ja luonnon monimuotoisuus voi yllättää positiivisesti kulkijan.

Kuvakkeiden merkitykset.

Elokuussa 2022 järjestämme erämaavaelluksen Hammastunturin erämaa-alueella, kuljemme metsissä ja avotuntureilla, rauhallisella erämaa-alueella, jossa harvoin kohtaa ketään. Tämä vaellus sopii hyvin ensimmäiseksi vaellukseksi poluttomalla erämaa-alueella. Tällä erämaavaelluksella saat uusia kokemuksia ja pääset nauttimaan puhtaasta luonnosta sekä irtaantumaan arjen kiireistä.

Aamu-usvan yläpuolella. Kuva Eerikki Rundgren

Osallistujilta vaaditaan hyvää kuntoa sekä liikkumiskykyä. Maastossa tulee paikoin haastavia kohtia ja vietämme pitkiä päiviä rinkka selässä vaeltaen. Luokittelemme vaelluksen vaativaksi, koska erämaassa keskeyttäminen on haastavaa ja vaikeaa. Poluttomassa maastossa kulkeminen on fyysisesti raskaampaan. (Vaellus on luokiteltu 3/3) Päivämatkat ovat noin 10-15 km ja aikaa kuluu noin 8-10 h taukoineen. Kysy rohkeasti lisää!

Kauttamme on mahdollista lainata veloituksetta kaikki puuttuvat varusteet. Osallistujat voivat halutessaan käydä Ulkoilma Akatemian järjestämällä retkeilykurssilla ennen vaellusta. Retkeilykursseja järjestetään keväällä ja osallistuminen on maksullista.
Ulkoilma Akatemian retkeilyn verkkokurssi tulee osallistujille veloituksetta.

Ivalojoen Kultalan Kruununstationi. Kuva Eerikki Rundgren

“Erämaa-alueilla voi vaeltaa päiväkausia omia polkuja törmäämättä muihin kulkijoihin. Siellä voi nauttia erämaan hiljaisuudesta ja luonnosta. Erämaat ovat laajoja, tiettömiä ja lähes luonnontilaisia alueita. Ne on tarkoitus säilyttää sellaisina. Siksi vain perinteiset elinkeinot kuten metsästys, kalastus ja poronhoito ovat mahdollisia.”

“Hammastunturi on merkittävä erämaa-alue, jonka historiaan liittyy värikkäitä vaiheita viimeisen kahden vuosisadan ajalta. Ennen Inari-Pokka-tien rakentamista Hammastunturin ja Lemmenjoen alueet muodostivat yhden Suomen suurimmista tiettömistä kairoista. Alueeseen liittyy poronhoidon historiaa, suuren kultaryntäyksen vaiheita sekä myöhemmin tientekoa ja asutushistoriaa.”

“Mäntymetsät ovat Hammastunturin erämaa-alueella luonteenomaisia. Metsäpalot ovat muokanneet metsäkuvaa erityisesti 1700-luvulla, minkä seurauksena noin 250-vuotiaat tasaikäiset metsät ovat tavallisia.”

“Jääkauden jälkeisenä aikana mäntymetsien ja koivikoiden pinta-alat ovat vaihdelleet suuresti Hammastunturin alueella. Nykyisin alue on tyypillistä Inarin Lapin karua ylänköä, jossa vaatelias kasvilajisto keskittyy suurten jokien laaksoihin. Yksi juhlavimmista jokivarsien lajeista on kaarlenvaltikka, jonka Linné aikanaan nimesi Ruotsinkuninkaan Kaarle XII:n kunniaksi.”

Luontoon.fi
Näkymä Hammastunturin laelta Aittajärvelle, Vuorhajärvelle ja Hammasjärvelle. Kuva Eerikki Rundgren

Vaelluksen ohjelma

 • Etäilta – Pidämme suunnitteluillan etänä viikolla 27. Suunnitteluillan aikana käydään vaellettavaa reittiä läpi. Etäillan ajankohta voi vielä muuttua.
 • Maanantai – Tapaaminen Ivalossa klo 9:00. Katsomme yhdessä kaikki varusteet läpi ja valmistaudumme vaellukseen. Siirrymme taksikyydillä erämaan läheisyyteen. Päivämatka noin 10 km. 
 • Tiistai – päivämatka 10-15 km
 • keskiviikko – päivämatka 10-15 km 
 • Torstai – päivämatka 10-15 km 
 • Perjantai – päivämatka 10-15 km 
 • Lauantai – päivämatka 10 km
Telttaleiri tunturikoivikossa lähellä avotunturia. Kuva Eerikki Rundgren

Vaelluksen ohjaaja

Vaelluksen ohjaajana toimii Ulkoilma Akatemian kouluttaja ja erä- ja luonto-opas Vesa Viittala.

Hammastunturin erämaan sijainti

Reitti ja profiili

Julkaisemme alustavan reitin viimeistään viikolla 28

AllTrails

Vaelluksen hinta

Vaelluksen hinta 449 €. Hinta sisältää veron sekä ohjauksen. Saat meiltä veloituksetta käyttöösi Ulkoilma Akatemian Retkeilyn verkkokurssin sekä tarvittaessa retkeilyvarusteet. Ryhmäkoko 6 – 10 hlö.

Huom! Hinta ei sisällä taksikuljetusta Ivalosta erämaahan ja takaisin Ivaloon. Kuljetusten osuus pyritään varmistamaan etäillassa, alustava arvio on noin 20 euroa per henkilö. Kuljetuksesta koituva maksu maksetaan paikanpäällä. Kuljetukset on sovittu valmiiksi. Hintaan ei sisälly retkiruokia.

Tämän retken voit maksaa / varata myös liikuntaedulla. Katso ohjeet.

Voit maksaa koko vaelluksen kerralla, tai maksaa varausmaksun 50 €. Varausmaksu alennuskoodilla ”vaellus”. Varausmaksun maksamisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen sekä loppulaskun, jonka eräpäivä on 30 vrk ennen vaelluksen alkua. Vaellus ostetaan Holvi-verkkokaupasta.

Vaelluksen vastuullisena järjestäjänä toimii Kompass Outdoor (y-tunnus 1835556-3).


Kysy tarvittaessa lisätietoa

Useisiin kysymyksiin löytyy vastaus usein kysyttyä-sivuilta. Voit kysy myös chatissä, lomakkeella tai Facebookissa – me vastaamme!

  Muista mainita mitä palvelua viestisi koskee!

  Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.

  Myös nämä voivat kiinnostaa sinua