Erämaavaellus, Kaldoaivin erämaa, (12.-17.9.2022)

Ylä-Lapin erämaa-alue, avotunturit ja Gálddašjohkan laaksot odottavat vaeltajaa.

Kuvakkeiden merkitykset.

Syyskuussa 2022 järjestämme erämaavaelluksen Kaldoaivin erämaa-alueelle, joka on Suomen laajin erämaa-alue. Tällä vaelluksella kuljemme laajoilla avotuntureilla, vaellamme Gálddašjohkan rehevää laaksoa seurailen sekä nautimme erämaa-alueen luonnon monimuotoisuudesta. Vaelluksella unohdamme arjen kiireet, nautimme upeasta luonnosta ja ihailemme auringonlaskuja leiripaikoista.

Tämä eräretkeilyyn hyvin sopiva alue on pääosin 200-300 metrin korkeuteen nousevaa puutonta tai harvahkoa tunturikoivikon peittämää ylänköä. Puuttomat tunturialueet ovat muodoiltaan hyvin loivia ja sangen matalia. Vain muutamat tunturit kohoavat yli 400 metrin korkeuteen. Monin paikoin tuntureiden rinteillä törröttää kuolleiden tunturikoivujen runkoja – ne ovat muistoja tunturimittarin toukkien massa esiintymisestä 1960-luvun puolivälissä. www.luontoon.fi/kaldoaivi/luonto

Vaellukselle osallistuminen vaatii aikaisempaa vaelluskokemusta, mutta ei kaikkia retkeilyvarusteita. Osallistujilta vaaditaan

Osallistujilta vaaditaan normaalia kuntoa sekä liikkumiskykyä. Luokittelee vaelluksen vaativaksi, koska erämaassa keskeyttäminen on haastavaa ja vaikeaa (Vaellus on luokiteltu 3/3) . Poluttomassa maastossa kulkeminen on fyysisesti raskaampaan ja vietämme pitkiä päiviä rinkka selässä vaeltaen. Tällä vaelluksella kuljemme myös uria pitkin. Noin 1/3 vaelluksen matkoista kuljetaan mönkijän uraa pitkin, loput polutonta taivalta. Päivämatkat ovat noin 10-15 km ja aikaa kuluu noin 8-10h taukoineen. Kysy rohkeasti lisää!

Kauttamme on mahdollista lainata veloituksetta kaikki puuttuvat varusteet. Osallistujille suosittelemme osallistumista kesällä järjestettäville Ulkoilma Akatemian eräretkeily kursseille, näiltä kursseilta saat hyviä oppeja tuleville erämaa vaelluksille. Halutessaan voit käydä myös muilla järjestämillä retkeilykurseilla ennen vaellusta. Kursseista löydät lisätietoa nettisivuiltamme ja osallistuminen on maksullista. Ulkoilma Akatemian retkeilyn verkkokurssi tulee osallistujille veloituksetta.

Vaelluksen ohjelma

 • Etäilta – Pidämme suunnittelu illan etänä viikolla 27.
  Suunnitteluillan aikana käydään vaellettavaa reittiä läpi, keskustellaan vaellukselle valmistautumisesta sekä vaelluksen varusteista. Etäillan ajankohta voi vielä muuttua. Etäillassa keskustellaan myös lähtöpaikalle saapumisesta ja mahdollisista kimppakyydeistä lähialueelta lähtöpaikalle. Lähtöpaikalla Njallavarrin mastotiellä on rajallisesti parkkitilaa, joten kimppakyydein saapuminen on suositeltavaa. Myös mahdollinen erilliskustanteinen kimppataksi kyyti voidaan järjestää esim Utsjoelta mikäli on tarvetta kyyditykseen.
 • Maanantai – Tapaaminen Utsjoella. klo 9:00. Tapaamispaikka ilmoitetaan etäillassa. Katsomme yhdessä kaikki varusteet läpi ja valmistaudumme vaellukseen. Päivämatka 10 – 13 km
 • Tiistai – päivämatka 10-15 km
 • Keskiviikko – päivämatka 10-15 km
 • Torstai – päivämatka 10 km
 • Perjantai – päivämatka 10 km
 • Lauantai – päivämatka 8 -10 km

Aikataulu voi tarkentua lähempänä. Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vaelluksen ohjaaja

Vaelluksen ohjaajana toimii Ulkoilma Akatemian kouluttaja ja erä- ja luonto-opas Vesa Viittala.

Vaelluksen sijainti

Kaldoaivin erämaa-alue on pohjoisinta Pohjois-Lappia ja samalla pohjoisinta Suomea. Erämaa sijaitsee valtatie nro 4:n (E75) itäpuolella ja Sevettijärven tien (nro 971) pohjoispuolella rajoittuen idässä Norjan rajaan.

Lue lisää Kaldoaivin erämaasta www.luontoon.fi/kaldoaivi (Luontoon.fi).

Reitti ja profiili

Julkaisemme alustavan reitin viimeistään viikolla 28

Vaelluksen hinta

Vaelluksen hinta 449 €*. Hinta sisältää veron sekä ohjauksen vaelluksella. Osallistuja saa veloituksetta lainattavat varusteet. Hintaan sisältyy myös Ulkoilma Akatemian verkkokurssi. Ryhmäkoko 6-10 hlö.

Huom! Hinta ei sisällä retkiruokia. Voit tilata meiltä edullisen retkiruokapaketin vaellukselle. Ruokapaketti toimitaan vaelluksen alkuun. Voit tilata meiltä edullisen retkiruokapaketin vaelluksen alkuun!

Tämän retken voit maksaa / varata myös liikuntaedulla. Katso ohjeet.

Voit maksaa koko vaelluksen kerralla, tai maksaa varausmaksun 50 €. Varausmaksu alennuskoodilla ”vaellus”. Varausmaksun maksamisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen sekä loppulaskun, jonka eräpäivä on 30 vrk ennen vaelluksen alkua. Lue peruutusehdoista. Vaellus ostetaan Holvi-verkkokaupasta.

Vaelluksen vastuullisena järjestäjänä toimii Kompass Outdoor (y-tunnus 1835556-3).

* Toimistomaksu päivittyy 1.1.2022 20,00 eurosta 50,00 euroon. 1.1.2022 alkaen uusien varausten varausmaksua ei palauteta mikäli osallistuja joutuu perumaan vaelluksen. Uudet hinnat sekä varausehdot julkaistaan 1.12.2021. Uudet hinnat sekä ehdot koskevat vain 1.1.2022 jälkeen tehtyjä varauksia. Viimeistään 31.12.2021 tehtyihin varauksiin sovelletaan nykyisiä ehtoja sekä hintoja.


Kysy tarvittaessa lisätietoa

Useisiin kysymyksiin löytyy vastaus usein kysyttyä-sivuilta. Voit kysy myös chatissä, lomakkeella tai Facebookissa – me vastaamme!

  Muista mainita mitä palvelua viestisi koskee!

  Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.

  Myös nämä voivat kiinnostaa sinua