Hiihtovaellus, Käsivarren erämaa-alue (2.-9.4.2022)

Lähde kokemaan Suomen jylhimmät maisemat lumeen verhoiltuna!

Kuvakkeiden merkitykset.

Järjestämme huhtikuussa 2022 hiihtovaelluksen Kilpisjärven upeaan ympäristöön. Olemme maastossa kahdeksan päivää ja tavoitteenamme on vaeltaa Haltin maastoon, sään salliessa käydä Suomen huipulla Haltin rinteellä. Menomatkalla reitti noudattelee talvireittiä 

Saarijärven kautta Pihtsusjärvelle ja takaisin tullessa koukkaamme Termisjärven tuvan kautta ja yövymme sen välittömässä läheisyydessä. Reittikuvaus jäljempänä. Matkalle on hyvä varata yksi varapäivä, jos sää ei salli liikkumista tunturialueella. Vaatimuksena on, että olisi jo kokemusta talvella teltassa yöpymisestä (esim. osallistuminen Ulkoilma Akatemian talviretkeilykurssille) sekä riittävä hiihtotaito. Suurtunturialueella säänvaihtelu on nopeaa ja leiriytymään voi joutua aivan milloin tahansa. Vaellus on vaativuudeltaan 3/3.

Leiri vuoden 2021 hiihtovaellukselta. Kuva Vesa Viittala.

Vaelluksen ohjelma 2.-9.4.2022

 1. päivä. Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikka (n. klo 9:00) – Saarijärvi. Matka 12 km. Reitti on helppo vaikka nousuvoittoinen. Seurailemme Haltin reittiä. Hiihto on loivaa nousua.
 2. päivä. Saarijärvi – Kuonjarjoki – Meekonjärvi. Matka n. 20km. Noin puolet matkasta on nousua ja sitten onkin laskuvoittoista.
 3. päivä. Meekonjärvi – Pihtsusjärvi – Haltin laakso. Matka n. 17 km. Tänä päivänä on jo mahdollista koittaa Haltilla käyntiä, jos sää sen sallii. Käynti tapahtuu päiväreppujen ja runsaiden eväiden kanssa. Matka Suomen huipulle ja takaisin tuvalle on n. 20 km. Tämä päivä on pitkähkö ja se aloitetaan aikaisella heräämisellä ja ollaan erityisen tarkkaavaisia matkanteon vauhtiin ja helppouteen.
 4. päivä. Pihtsusjärvi – Halti – Pihtsusjärvi. Matka n. 20 km.
 5. päivä. Lepopäivä. Mahdollisuus tutustua ympäristöön. Lepopäivä saattaa siirtyä tai vaihtua. Säävaraus.
 6. päivä. Haltin laakso – Meekonjärvi. Matka 17 km. Reitti helppoa hiihtelyä suurimmaksi osaksi tasaista maastoa.
 7. päivä. Meekonjärvi – Kuonjarjoki – Termisjärvi. Matka n. 20km. Meekonjärveltä Kuonjarjoelle on ylämäkeä ja vaatii hyvän levon ennen matkan jatkamista Termisjärvelle.
 8. Termisjärvi – Kilpisjärven luontotalo. Matka n. 12km.

Vaihtoehtoreittejä on kaksi, mutta tämä on reitti numero 1. Reittiä muutetaan tarpeen vaatiessa eli sään muuttuessa tai muusta tarpeesta tulla lyhyempää reittiä.

Vaelluksella yövytään teltoissa.

Vaelluksen opas ja kouluttaja

Vaelluksen kouluttajana toimii Ulkoilma Akatemian kouluttaja ja kokenut eräopas Rami Mikkonen.

Rami mm. kouluttaa eräoppaita, toimii eräoppaana ja on vetänyt opastettuja retkiä ja vaelluksia esimerkiksi Kilpisjärven vaativissa maastoissa. Rakkaimpiin harrastuksiin kuuluvat talviretkeilyn lisäksi kalastus, metsästys ja melonta.

Kilpisjärven sijainti

Kilpisjärvi sijaitsee Lapissa Enontekiön kunnassa. Etäisyys Helsinkiin on 1190 km. Linja-autolla pääsee mm. Eskelisen Lapin Linjat vuoroilla. Katso tarkemmin vuoroista www.eskelisen.fi

Reitti ja profiili

Kuva: Rami Valonen / Metsähallitus

Reitti on suuntaa-antava.

Kuva Vesa Viittala.

Vaelluksen hinta

Vaelluksen hinta 599 €*. Hinta sisältää verot, tarvittaessa retkeilyvarusteet (lainaksi)**, ohjauksen maastossa sekä talviretkeilyn verkkokurssin. Ryhmäkoko 5 – 10 hlö.

**Saat lainaksi yöpymisvarusteet, ahkiopulkan ja leiriin lumikengät. Tunturisukset sekä halutessasi oma vaellusahkio voidaan vuokrata Kilpisjärveltä. Vuokrauksen hinta on noin 100 euroa. Hinta tarkentuu talven aikana. Huom! Hintaan ei sisälly retkiruokia. Voit tilata meiltä edullisen retkiruokapaketin vaelluksen alkuun!

Tämän retken voit maksaa / varata myös liikuntaedulla. Katso ohjeet.

Vaelluksen vastuullisena järjestäjänä toimii Kompass Outdoor (y-tunnus 1835556-3).

* Toimistomaksu päivittyy 1.1.2022 20,00 eurosta 50,00 euroon. 1.1.2022 alkaen uusien varausten varausmaksua ei palauteta mikäli osallistuja joutuu perumaan vaelluksen. Uudet hinnat sekä varausehdot julkaistaan 1.12.2021. Uudet hinnat sekä ehdot koskevat vain 1.1.2022 jälkeen tehtyjä varauksia. Viimeistään 31.12.2021 tehtyihin varauksiin sovelletaan nykyisiä ehtoja sekä hintoja.


Kysy tarvittaessa lisätietoa

Useisiin kysymyksiin löytyy vastaus usein kysyttyä-sivuilta. Voit kysy myös chatissä, lomakkeella tai Facebookissa – me vastaamme!

  Muista mainita mitä palvelua viestisi koskee!

  Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.

  Myös nämä voivat kiinnostaa sinua