Retkeilykurssi / Vaellus, Pyhä-Häkin kansallispuisto (28.-29.5.2022)

Pyhä-Häkin vanhassa metsässä humisevat 400 vuotta vanhat ikihongat

Kuvakkeiden merkitykset.

Toukokuun lopussa suuntaamme retkeilemään Keski-Suomen upeimpaan vanhaan metsään, jossa humisevat 400 vuotta vanhat ikihongat. Pyhä-Häkin ikiaikaisen aarniometsän siimeksessä vaellamme muinaisten haltioiden tunnelmissa ja tarinoissa. Kahden päivän aikana opettelemme retkeilytaitoja ja kierrämme Tulijärven polun (17 km).

Kurssille osallistuminen ei vaadi aikaisempaa retkeilykokemusta, eikä omia retkeilyvarusteita. Kauttamme on mahdollista lainata kaikki tarvittavat varusteet. Kurssi antaa valmiudet omatoimiseen retkeilyyn ja vaeltamiseen. Kurssin jälkeen sinulla in hyvä käsitys retkeilytaidoista, retkeilyvarusteista sekä retkeilyetiketistä. Kurssin jälkeen on mm. helppoa osallistua meidän järjestämille vaelluksille.

Maastossa on paikoin vaativia kohtia, joten osallistujilta vaaditaan normaalia kuntoa sekä liikkumiskykyä. Kysy tarvittaessa lisää esim. chatissa!

Kuva Upe Nykänen / Metsähallitus

Kurssin sisältö

  • Mitä on retkeily ja vaeltaminen?
  • Millaisia varusteita tarvitaan päiväretkelle ja pidemmälle vaellukselle?
  • Millaisia erätaitoja pitää olla, jos yövytään luonnossa tai liikutaan kaukana asutuksesta?
  • Miten navigoidaan luonnossa (kompassi, kartta ja gps)
  • Miten pukeudutaan järkevästi vaihtelevaan säähän?
  • Millaisia leiritymisvaihtoehtoja on olemassa?
  • Millaisia kohteita Suomesta löytyy?

Lisäksi kurssin aikana tutustutaan retkiruokiin sekä yleisesti retkeilyvarusteisiin. Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Kursseista sanottua

Kurssin kouluttaja

Kurssin vetää Ulkoilma Akatemian perustaja sekä varusteasiantuntija Mika Mannonen.

Kurssin sijainti

Kurssilla yövytään Tulijärven ympäristössä.

Retkeilykurssi / vaellus järjestetään Pyhä-Häkin kansallispuistossa Keski-Suomessa. Etäisyys kansallispuistoon on: Jyväskylästä 85 km, Kuopiosta 180 km, Seinäjoelta 170 km ja Tampereelta 210 km.

Pyhä-Häkin kansallispuistossa suojellaan eteläisen Suomen hienointa aarniometsää, sen ikivanhoja petäjiä, kivettyneitä keloja ja kääpien lahottamia puita. Tutustut tarkemmin Pyhä-Häkin kansallispuistoon www.luontoon.fi/pyha-hakki.

Kuvat yllä Upe Nykänen, Maija Mikkola ja Jorma Ursin / Metsähallitus

Reitti ja profiili

Kurssin aikataulu

Päivä 1

09:00 – 09:30 Esittäytyminen. Käydään läpi päivien ohjelmaa ja tutustutaan lyhyesti ensiapuun
09:30 – 10:00 Retkeilyvaatteet ja kerrospukeutuminen
10:00 – 11:00 Rinkan pakkaaminen, säätäminen ja kantaminen
11:00 – 16:00 Vaeltaminen (lounas maastossa)
16:00 – 18:00 Leiriytyminen ja retkipäivällinen
18:00 – 20:00 Yleiset varusteet ja erätaidot (tulenteko, nesteytys, hygienia)
20:00 – 22:00 Nuotiopiiri ja iltapalaa

Päivä 2

07:00 – 09:00 Aamupala ja leirin purku
09:00 – 10:00
 Makuupussit ja makuualustat
10:00 – 15:00 Vaellus (lounas maastossa)
15:00 – 15:30 Retkeilykohteet ja jokamiehenoikeudet
15:30 – 16:00 Loppusanat ja varusteiden purku

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Kurssimaksu

Kurssin hinta 159 €. Hinta sisältää veron, retkiruoan (3xruoka ja 1xpuuro) sekä ohjauksen. Osallistuja saa veloituksetta käyttöönsä Ulkoilma Akatemian verkkokurssin sekä tarvittaessa lainaksi kaikki retkeilyvarusteet. Ryhmäkoko 5 – 10 hlö.

Tämän retken voit maksaa / varata myös liikuntaedulla. Katso ohjeet.

Voit maksaa koko kurssin kerralla, tai maksaa varausmaksun 20 €. Varausmaksu alennuskoodilla ”varaus”. Varausmaksun maksamisen jälkeen saat vahvistuksen sekä sähköpostiin loppulaskun, jonka eräpäivä on 30 vrk ennen kurssia.

2 pv kurssi (3 lämmintä ja 1 puuro)



Porokeitto (Villiporoa Sallasta, Laktoositon, gluteeniton) Ainekset: Peruna, suomalainen poronliha 24,1 %, sipuli, porkkana, maissitärkkelys, persilja, siankärsämö, mustapippuri, valkosipuli, lihaliemi, suola.

Härkäpapupata (Nojosniemen luomuhärkäpapua, laktoositon, gluteeniton, vegaaninen) Ainekset: Härkäpapu 52,5 %, peruna, porkkana, valkokaali, sipuli, lehtikaali, nokkonen, suola, mausteet (sipuli, pippuri, valkosipuli, rosmariini, persilja, vuohenputki) kasvisliemi.

Highlanderpata (Konttiahon luomuhighlanderia Karstulasta, laktoositon, gluteeniton) Ainekset: Peruna, suomalainen naudanliha (highland) 22,5%, valkokaali, porkkana, sipuli, tomaattipyre, mausteet (mustapippuri, valkosipuli, rosmariini, persilja, vuohenputki, lipstilla) lihaliemi.

Elovena-aamupuuro vadelma (Laktoositon, Maidoton, Runsaskuituinen) Ainekset: TäysjyväKAURAhiutale (80%), sokeri, kuivattu vadelma (4,1%), suola.

3 pv kurssi (+2 lämmintä + 1 puuro)



Tattikauratto (Herkkutatteja Kulhan erämaista, laktoositon, gluteeniton, vegaaninen) Ainekset: KAURA, herkkutatti 11,56 %, porkkana, sipuli, nokkonen, vuohenputki, tomaattipyre, valkosipuli, mustapippuri, persilja, kasvisliemi, suola.

Chilinen haikkukeitto (Konttiahon luomuhighlanderia Karstulasta, laktoositon, gluteeniton) Ainekset: Suomalainen naudanliha (ylämaankarja) 24,4 % kaali, peruna, porkkana, sipuli, tomaattipyre, maissitärkkelys, suola, mausteet, (valkosipuli, nokkonen, persilja, chili) lihaliemi.

Mahdollista myös saada kokonaan gluteeniton tai vegaaninen vaihtoehto. Ilmoittautuessa kysytään ruokarajoitteet.


  1. Heti ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi kuitin, jonka lähettäjänä on Holvi.

  2. Klikkaa osoitteeseen www.ulkoilmaakatemia.fi/rekisteröidy/ (tarvitset kuitin numeron RECEIPT-...) ja rekisteröidy Jäsensivuille.

  3. Rekisteröitymisen jälkeen päivitä oma profiili, mahdolliset lainavarusteet ja tutustu kurssin tai vaelluksen infoon sekä omaan ryhmään.


Mikäli sinulle herää mitä tahansa kysyttävää, voit kysyä meiltä chatissä, kirjautumalla Jäsensivuille tai lähettämällä sähköpostia akatemia@ulkoillma.fi.

Kurssin vastuullisena järjestäjänä toimii Kompass Outdoor (y-tunnus 1835556-3).

Voisiko sinua kiinnostaa nämä?


Jäikö jokin askarruttamaan?

Useisiin kysymyksiin löytyy vastaus usein kysyttyä-sivuilta. 

Voit kysyä myös alareunan chatissä tai Facebookissa – me vastaamme!