
Lähdössä talvivaellukselle? Tässä kymmenen vinkkiä talvivaellukselle tai yön yli retkelle talviolosuhteissa
1. Valitse aluksi helppo kohde
Valitse sellainen kohde, jonne pääsee julkisilla tai omalla autolla myös talviaikaan. Monet metsätiet ovat auraamattomia, joten henkilöautolla perille pääseminen voi olla haastavaa.
Valitse kohde, jossa päivämatkat ovat riittävän lyhyitä. Talvella liikkuminen voi olla paljon hitaampaa ja samalla päivä on huomattavasti lyhyempi. Kokemuksen karttuessa voi halutessaan tehdä haastelisempia retkiä ja vaelluksia.
2. Lainaa tai vuokraa varusteet
Pohdi millaisia varusteita tarvitset. Mitä kaikkea voit lainata ja vuokrata. Heti ei kannata ostaa kaikkia varusteita. Kokeilemalla muodostuu oma käsitys ja lopulta voi säästää paljon rahaa!
Talvella tulee kiinnittää huomiota erityisesti telttaan, makuupussiin ja makuualustaan. Lisäksi retkestä riippuen tarvitset sukset, lumikengät tai ahkion.
Varusteita voi vuokrata esim. Partioaitasta, Suomen ladulta ja Retkirent -palvelusta.
3. Tutustu kohteen karttaan ja säähän



Talvivaellukselle voi lähteä “hyvässä” talvisäässä mutta pidemmällä vaelluksella sää voi muuttua erityisen paljon. Sää voi olla ihan jotain muuta, kuin lähtiessä on odottanut. Tutustu alueeseen, suunnittele mahdollinen varareitti nopealle poispääsylle. Esim. jos alueen itäpuolella kulkee tie, suunnittele reitti niin, että voit tarvittaessa poistua tuolle tielle.
Sääennusteita on hyvä seurata ja katsoa isojen rintamien liikkeitä. Onko liikkumassa matala- vai korkeapaineen rintama, tuuleeko pohjoisesta vai etelästä. Isot rintamat harvemmin muuttuvat yllättäen. Pienet sadealueet yms. muuttuvat jatkuvasti, joten niiden seuraaminen ei tuo mitään todellista tietoa.
Aluetta voi tutkia mm. Retkikartta-palvelussa. Säätietoja tarjoaa mm. Ilmatieteen laitos sekä Yr.
4. Käytä kahta makuupussia päällekkäin
Talviolosuhteisiin tarkoitettu makuupussi voi olla todella arvokas hankinta tai sellaista sopivaa ei löydy lainkaan. Mikäli sinulla on mieluisa kolmen vuodenajan makuupussi, niin voit hankkia sen päälle isomman toisen makuupussin ja käyttää molempia makuupusseja päällekkäin. Ulomman makuupussin tulisi olla tilavampi, jottei se paina sisemmän makuupussin eristettä kasaan. Hyvä vaihtoehto on käyttää untuvamakuupussia sisäpuolella ja kuitumakuupussia ulkopuolella, jotta kosteus kertyisi ulompaan kuitumakuupussiin ja untuvamakuupussi pysyisi mahdollisimman kuivana.
Laske eristeen kokonaispaino. Esim. untuvapussin eriste 1kg ja kuitupussin 1 kg, on sinulla yhteensä 2 kg eristettä. Mm. Fjällräven POLAR -30 -makuupussissa on n. 1,5 kg eristettä.
5. Panosta makuualustaan
Kunnon yöunet ovat vaelluksella tärkeät! Väsyneenä mikään ei ole kivaa ja toiminta saattaa olla vaarallisempaa.
Makuupussi painuu kasaan nukkujan alta. Siksi nukkujan alapuolelle tarvitaan paljon eristävyyttä, jotta maasta hohtava kylmyys ei pääse pilaamaan yöunia.
Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvolla (R-value), jonka tulisi olla talvella noin 5 tai enemmän.
6. Kerrospukeutuminen toimii talvella



Pukeudu päästä varpaisiin! Älä unohda siis päätä, sormia ja varpaita. Vaatteet toimivat eristeenä, joten muista pukeutua eristävästi kokonaan. Usein sormet ja varpaat voivat palella. Pue siis kerroksia myös näihin paleleviin kohtiin.
Käytä hengittäviä ja tuulenpitäviä vaatteita, jotta kylmyys ei pääse iholle. Kunnon taukotakki laitetaan heti tauon alussa päälle. Taukotakki eristää ja pitää saavutetun lämmön tallessa. Älä siis hidastele tauolla, vaan pue nopeasti.
Taukotakin kannattaa olla hiukan väljempi, jotta saat sen puettua kaikkien muiden vaatekerrosten päälle.
7. Luonnonmateriaalit toimivat kylmässä
Merinovilla on mahtava materiaali, jolla voi kuorruttaa itsensä kokonaan. Ihoa vasten merinovillaa, välikerroksiin lampaanvillaa ja lämpökerrokseen untuvaa. Luonnonmateriaalit eristävät hyvin ja toimivat pidemmälläkin vaelluksella.
Merinovilla on antibakteerinen. Parhaiten toimii 100% merinovilla, joka on riittävän paksu, tiiviisti kudottu ja oikein huollettu.
8. Tee ruokailusta helppoa ja säähän sopivaa
Nykyään ei tarvitse käyttää bensakeitintä. Kaasukeitin talvikaasulla on helppo ja edullinen vaihtoehto. Hyödynnä myös ruokatermosta. Tee aamulla ruoka valmiiksi ruokatermokseen, jotta lounaalla olisi mahdollisimman nopeasti ja helposti lämmin ruoka saatavilla. Ruokatauolla voi tarvittaessa pystyttää teltan suojaksi. Teltassa on mukavampi syödä kuin kovassa tuulessa. Harjoittele teltan pystyttämistä, jotta se tapahtuu helposti!
Ruokatermoksen kannattaa olla sen kokoinen että annos täyttää koko termoksen. Vajaa ruokatermos jäähtyy nopeammin.
9. Muista turvallisuus talviolosuhteissa
Suunnittele huolella reitti, ole realistinen ja muista tehdä suunnitelmia myös ongelmien varalle. Kerro reitistä tutuille sekä mahdollisesti alueen luontokeskukselle. Varaudu hoitamaan paleltumia. Varaudu yöpymään huonossa säässä. Varaudu ylimääräisellä ruoalla. Vuokraa erämaa-alueelle suuntautuville vaelluksille satelliittiviestitin.
Ymmärrä omat taidot ja ole mielummin liian varovainen kuin liian rohkea. Talvi on ankara vuodenaika, eikä luontoa pidä aliarvioida.
Satelliittiviestitintä vuokraa mm. Ulkoilma Akatemia ja Savantum.
10. Harjoittele!



Kaiken a ja o on hyvä harjoittelu. Harjoittele lumikenkäilyä, hiihtämistä, ahkion vetoa, teltan pystyttämistä, kartan lukemista. Harjoittele asioita paljon, jotta osaat toimia myös hätätilanteessa tai huonossa säässä. Harjoittele käyttämään varusteita. Tee harjoittelu retkiä lähiluontoon.
Harjoittele hyödyntämällä verkkokursseja tai talviretkeilykursseja. Harjoittele lukemalla, katsomalla videoita ja kyselemällä neuvoja. Samalla opit itsestäsi ja opit myös hiljalleen oman tyylin liikkua ja vaeltaa talvisissa olosuhteissa.
Apua ja koulutusta tarjoavat esim. Ulkoilma Akatemia, Ankarat Avotunturit, Partioaitta 365 Klubi, Suomen latu.
Ulkoilma Akatemian talviretkeilyn verkkokurssi on edullinen ja helppo tapa aloittaa talviretkeily. Verkkokurssin voi aloittaa milloin vain. Yön yli kursseja järjestetään Etelä- ja Keski-Suomessa tammi-maaliskuun aikana. Kaikkiin kursseihin sisältyvät kaikki tarvittavat varusteet sekä retkiruoka. Lisäksi Ulkoilma Akatemian mukana pääsee mm. lumikenkävaellukselle Oulangan kansallispuistoon tai hiihtovaellukselle Käsivarren erämaahan.
Turvallista talviretkeilyä!
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Retkeilkää turvallisesti talvisissa olosuhteissa! Muistathan että me autamme sinua!
Toivottaen,
Mika Mannonen
Kouluttaja
Ulkoilma Akatemia



Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.